ua
UA RU

Чим небезпечне сире тісто?

77

Чим небезпечне сире тісто?

Приготування випічки в період Новорічно-Різдвяних свят – це чудовий спосіб скуштувати власноруч зроблені смаколики, провівши час разом із сім'єю. Однак під час приготування тіста у вас може виникнути спокуса спробувати шматочок, до того, як він повністю спечеться. Варто не забувати, що сире тісто може бути шкідливим для нашого організму. Тому слід триматися подалі від цієї спокуси та дотримуватись правил харчової безпеки під час випічки.

Борошно роблять із зерна, яке вирощують на полях, і, зазвичай, воно не обробляється для знищення бактерій. А отже, воно може містити кишкову паличку, що спричиняє харчові отруєння. Бактерії, які існують у борошні, можуть зникнути лише під час приготуванні їжі, тому фахівці не рекомендують їсти сире тісто. Обов’язково регулярно перевіряйте термін придатності своїх запасів борошна та сумішей для випічки, які містять борошно.

Сирі або злегка зварені яйця можуть містити сальмонелу (бактерія, що теж викликає харчове отруєння).
Симптоми харчового отруєння можуть варіюватися від легких до важких, а також у залежності від типу бактерії, яка потрапила в організм.

Найбільш часті симптоми інфекції, викликаної кишковою паличкою:
• сильні шлункові спазми;
• діарея (часто з кров'ю);
• блювота.

Зазвичай люди починають хворіти через 3-4 дні після того, як в організм потрапила бактерія. Більшість інфікованих людей одужує протягом тижня. Однак у деяких людей розвивається серйозне захворювання, яке називається гемолітико-уремічний синдром (ГУС). Він може призвести до ниркової недостатності, інсульту і навіть смерті.

Симптоми інфекції, викликаної сальмонелою, зазвичай з’являються в період від 6 год - 6 днів після контакту з бактеріями.

Найбільш часті симптоми інфекції, викликаної сальмонелою:
• діарея;
• лихоманка;
• спазми у шлунку.

Зазвичай, хвороба триває від 4 до 7 днів і люди одужують без антибіотиків. Захворювання, викликане бактеріями сальмонели, може бути серйозним і більш небезпечним для немовлят та дорослих людей (особливо від 65 років і старше), а також тих, хто має проблеми зі здоров'ям або приймає ліки, які знижують здатність організму боротися з мікробами та хворобами.

Правила безпечної поведінки з харчовими продуктами під час випічки:
• Намагайтеся не їсти сире або рідке тісто.
• Не дозволяйте дітям гратися сирим тістом або ж його їсти.
• Випікайте або готуйте сире та рідке тісто перед самим прийомом харчування.
• Під час приготування або запікання дотримуйтесь рецептів або інструкцій щодо належної температури та часу, що вказані на упаковці.
• Не робіть молочні коктейлі з продуктів, що містять сире борошно.
• Не використовуйте сире домашнє пісочне тісто в морозиві.
• Борошно здатне легко розпорошуватись, тому намагайтесь зберігати сирі продукти (борошно або яйця) окремо від готових до вживання страв.
• Після того, як ваше тісто буде готове, помийте руки проточною водою з милом.
• Вимийте посуд, очистіть стільниці та інші поверхні теплою мильною водою.

Дотримуйтесь правил харчової безпеки та смакуйте випічкою.

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік