ua
UA RU

Міжнародний рік овочів і фруктів

54
Міжнародний рік овочів та фруктів 
 
З метою підвищення обізнаності людства щодо важливості вживання овочів та фруктів, продовольчої безпеки та здоров’я на 74 сесії Генеральної Асамблеї ООН 2021р було проголошено Міжнародним роком овочів та фруктів.
 
Овочі та фрукти повинні бути важливою частиною нашого щоденного раціону. Вони є цінним джерелом клітковини, вітамінів та мінералів, можуть захистити від деяких хвороб та зберегти нам здоров'я.
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) та World Health Organization (WHO) рекомендують щодня кожному дорослому з’їдати не менше ніж 400 г овочів або фруктів.
 
 
Вони містять багато вітамінів та мінералів, корисних для нашого здоров'я. До них відносяться вітаміни А (бета-каротин), С і Е, магній, цинк, фосфор і фолієва кислота. Фолієва кислота може знизити рівень гомоцистеїну у крові🩸 (речовина, яка може бути фактором ризику ішемічної хвороби серця).
 
Овочі та фрукти мають низький вміст жиру, солі та цукру, однак натомість вони є хорошим джерелом клітковини. У комплексі із регулярним та збалансованим харчуванням, здоровим та активним способом життя щоденне споживання овочів та фруктів може допомогти вам:
  • уникнути ожиріння;
  • знизити рівень холестерину;
  • тримати в нормі артеріальний тиск.
Овочі та фрукти містять фітохімічні речовини, що можуть допомогти захиститися від деяких захворювань. Наукові дослідження показують, що регулярне вживання овочів та фруктів знижує ризик розвитку:
  • цукрового діабету 2 типу;
  • інсульту;
  • серцево-судинних захворювань;
  • раку;
  • гіпертонію.
Намагайтеся щодня їсти різнокольорові овочі та фрукти. У залежності від кольору, розгляньмо їхні корисні властивості:
🔴Червоні овочі та фрукти (помідори та кавуни) – містять пігмент лікопен, який є важливим для боротьби з раком простати та серцево-судинними захворюваннями.
🟢Зелені овочі та фрукти (шпинат та капуста) – містять лютеїн і зеаксантин, які можуть захистити від вікових захворювань очей.
🔵🟣Сині та фіолетові овочі та фрукти (чорниця та баклажани) – містять антоціани, які запобігають розвитку раку.
⚪️Білі овочі та фрукти (кольорова капуста) – містять сульфорафан і можуть також допомогти уникнути розвитку деяких видів раку.
🟡Жовті овочі та фрукти - допомагають роботі репродуктивної системи, надають сяяння шкірі, а також оберігають організм від вірусних захворювань (зокрема грипу та ГРВІ).
🟠Помаранчеві овочі та фрукти - їхні вітаміни позитивно впливають на стан сітківки та функціональний стан сітківки.
 
Окрім того, овочі та фрукти містять антиоксиданти, які допомагають оновлюватися клітинам організму і запобігають окисленню органічних сполук.
 
Їжте овочі та фрукти щодня та наповнюйте свій організм корисними речовинами!

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік