ua
UA RU

Смачно та безпечно

41

Святковий родинний чи гостьовий стіл🥰

Святковий стіл - це і смачні страви, і вишукані напої, і тепла дружня родинна атмосфера. 

Та це ще й додаткова відповідальність господарів за безпечність і якість частування. 

Для того, аби уникнути прикрих «сюрпризів» та уберегти Ваших рідних та гостей від харчового отруєння #KCPHC радить дотримуватися 8 ПРОСТИХ ПРАВИЛ:

1. Не купуйте продукти  на стихійних ринках 

Тільки  у місцях та закладах офіційної торгівлі Ви може переконатись у якості та безпечності продуктів. При купівлі продуктів харчування звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін реалізації, умови зберігання. У разі виникнення сумнівів, на вимогу покупця, продавець ПОВИНЕН надати відповідні підтверджувальні документи (сертифікати якості, висновки Держпродспоживслжби, ветеринарні довідки тощо) 

2. Дотримуйтесь умов зберігання.

Зберігайте продукти тільки у спосіб, зазначений на упаковці, дотримуючись холодового режиму та встановлених термінів придатності. Приготовлені власноруч страви можуть залишатись без холоду не більше 2 год. 

Салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед споживанням), а страви з майонезом у холодильнику  придатні не довше 1 доби!

3. Пам’ятайте про особисту гігієну. 

Під час приготування їжі та перед її споживанням обов’язково мийте руки теплою водою з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалету. Якщо вдома чи в магазині Ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід РЕТЕЛЬНО вимити руки, незалежно від того будете Ви готувати/споживати їжу чи ні.

4. Розділяйте сиру їжу та приготовлені страви.

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

5. Розморожуйте м'ясо безпечно.

Найпоширеніша помилка  - повільне розморожування при кімнатній температурі. У той час, коли м`ясо всередині ще замерзле, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М`ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або у мікрохвильовій пічці. 

6. Дотримуйтесь температурних режимів та часу термічної обробки продуктів.

Саме термообробка «вбиває» шкідливі бактерії. А ось недоварене або недосмажене м’ясо часто стає причиною харчових отруєнь та зараження гельмінтами. 

7. Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні!

Навіть якщо смак і зовнішній вигляд продуктів не змінилися, вони можуть бути зіпсованими і становити загрозу для здоров`я кожної людини.

8.  У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, що наростає, запаморочення,  нападоподібні болі в шлунку, здуття та діарея, нудота, блювання)  негайно зверніться до лікаря.

Смачних та безпечних свят!

Інформаційні матеріали Повний перелік

Нормативні документи Повний перелік